A LYS születése

Sok lányhoz hasonlóan én is mindig imádtam a gyertyákat. Nem volt olyan pontja a lakásnak, ahol ne fért volna el egy – vagy több gyertya -, és a rúzsokhoz hasonlóan gyűjtöttem őket. Kis pillangók repkedtek a gyomromban a különböző illatok, színek és formák láttán.

Szójaviasz, az új felfedezett

2017 elején gondolkoztam el először, hogy milyen gyertyákat hiányolok az üzletek választékából, és hogy ezeket tulajdonképpen én is el tudnám készíteni. Az ötleten felbuzdulva beleástam magam a gyertyakészítés rejtelmeibe, és ekkor döbbentem rá, valójában milyen silány minőség rejtőzik a boltban kapható gyertyák csinos külseje mögött. Korábban fogalmam sem volt róla, hogy a paraffin ártalmas az ember egészségére. A paraffinból készült gyertya füstje ugyanis mérgező, hosszú távon karcinogén hatásai lehetnek, ráadásul a szintetikus illatanyagok, színezékek  és a fémszálas kanócok sem kifejezetten férnek bele a tudatos életmód fogalmába. Ahogy egyre jobban elmélyültem a témában, felfedeztem a szójaviaszt.

Mint az újhullámos trendek többsége, a szójaviasz is az Egyesült Államokból indult világhódító útjára. A tengerentúlon évekkel ezelőtt elkezdett terjedni ez a növényi alapú viasz alternatíva, amely képes helyettesíteni a paraffint, és egy tudatosabb megoldást kínálni azoknak, akik szeretik gyertyával beragyogni a hétköznapjaikat.

Hosszas tanulmányozás után meggyőződtem róla, hogy ha gyertyákról van szó, ez az egyik lehető legjobb választás, és elhatároztam, szeretném ezt másokkal is megosztani. Elsajátítottam a szójaviasz gyertyák készítésének minden trükkjét, és kialakítottam a saját koncepciómat, hogy milyen alapelveket és esztétikai irányokat szeretnék képviselni. Ez a folyamat azonban nem volt olyan egyszerű, mint tíz hónap elteltével két sorban összefoglalni. Rengeteg hiba, újrakezdés, tesztelés áll az elkészült gyertyák mögött,és sokszor megfordult a fejemben, hogy feladom. Az lett volna a könnyebb döntés, de hittem, hogy valami jót tudok létrehozni, ami pozitív értéket fog képviselni. Eldöntöttem, hogy mint az életem minden területén, itt is maximalista leszek, és a legjobb minőségű anyagokat, szójaviaszt, kanócot és illóolajokat fogom használni a termékek elkészítéséhez.

A név és ami  mögötte van

És mi áll a LYS név mögött? Édesanyám neve Szvetlana, ami az orosz fény szóból ered, és minthogy gyertyákat készítek, adta magát, hogy a megszülető márka is ezt a nevet viselje. Sajnos azonban az orosz márkanevet nehéz kiejteni, és se ciril, se latin betűkkel nem mutatott jól. Épp Koppenhágából érkeztem haza, amikor az ottani atmoszféra és  élmények hatása alatt valami azt súgta, hogy keressek rá a fény szóra dánul. Lys. Azonnal tudtam, nem kell tovább keresnem, ez a tökéletes név, amely magába foglalja és kifejezni mindazt, amit a gyertyákkal képviselni szeretnék.

Remélem a gyertyáimmal mások életébe is némi fényt tudok csempészni.